Publicerad den Lämna en kommentar

Upptäck tevärlden med rätt utrustning: En guide till tesilar


När det gäller att brygga det perfekta koppen te är det viktigt att ha rätt utrustning till hands. En av de viktigaste delarna i detta är tesilen. Tesilar är en enkel men oumbärlig del av varje teälskares arsenal, och det finns många olika typer att välja mellan. I det här inlägget ska vi utforska världen av tesilar och upptäcka vilken som passar bäst för dig.

Vad är en tesil och varför är den viktig?

En tesil är en liten behållare vanligtvis tillverkad av metall, plast eller tyg, som används för att hålla lösa teblad när du brygger te. Dess huvudsakliga syfte är att hålla tebladen inne i koppen eller tekannan medan du låter teet bryggas, vilket ger en ren och klar dryck utan lösa blad i koppen. Samtidig ska den låta alla smakarna från teet obesvarat ta sig från de delikata bladen till din kopp.

Olika Typer av Tesilar

Det finns flera olika typer av tesilar att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar:

  1. Korgformade Tesilar: Dessa är vanligtvis tillverkade av metall och har formen av en liten korg med fina hål i sidorna för att låta vattnet flöda fritt medan du håller tebladen inne. De är robusta och enkla att rengöra, vilket gör dem till ett populärt val bland många teälskare.
  2. Bollformade Tesilar: Dessa tesilar är vanligtvis tillverkade av metall och har formen av en liten boll med hål i sidorna för att låta vattnet flöda igenom. De är lätta att använda men ger ganska lite plats för tebladen att expandera, vilket resulterar i en kompakt och ofta lite sämre bryggning.
    Vi brukar säga till våran kunder att te-ägget, som är en bollformad tesil, är ett ut de bästa redskab, inte till te, men till florsocker på tårtan.
  3. Silikon- eller Plasttesilar: Dessa tesilar är tillverkade av silikon eller plast och finns i olika former och storlekar. De är flexibla och hållbara, vilket gör dem perfekta för resor eller för att använda med mindre koppar eller muggar. De har samma utmaning som de bollformade tesilarna, att tebladen inte får plats att expandera.
  4. Nätpåsesilar: Dessa tesilar är tillverkade av finmaskigt tyg och liknar små påsar som fylls med lösa teblad. De är enkla att använda och ger en bekväm lösning för att brygga te utan att behöva rengöra en separat tesil efter varje användning. De har ofta ett stort och lätt genomflöda av vatten, vilket ger en okay bryggning. Som de bollformade tesilar och silikonsilarna har teet svårt att expandera i påsarna.

Hur Man Använder en Tesil

Att använda en tesil är enkelt och kräver bara några grundläggande steg:

  1. Fyll tesilen med önskad mängd lösa teblad, vanligtvis en tesked per kopp.
  2. Placera tesilen i din kopp eller tekanna och häll över varmt vatten.
  3. Låt teet bryggas enligt anvisningarna för den specifika teblandningen.
  4. Ta bort tesilen och njut av din perfekt bryggda kopp te!

Vilken sil använder vi då hos Bergströms Tehandel?

En tesil är en oumbärlig del av varje teälskares samling och gör det enkelt att brygga den perfekta koppen te varje gång. Vi vill inte gå på kompromiss med våran te, så vi rekommenderar aldrig de bollformade eller silikonsilarna. Vi använder själva en helt vanlig korgformad tesil, som passar ned i favoritkoppen. Att där kommer lite bös med i tekoppen är svårt att undvika, så se till att silen har ett fint mönster som passar till teet.

Ni hittar våran rekommenderade tesil här

Publicerad den Lämna en kommentar

Genmaicha: Den Japanska teblandningen med en Knäckig Twist

I den mångfaldiga världen av teer finns det en japansk skatt som sticker ut för sin unika smak och karaktär: genmaicha. Denna ovanliga teblandning är en favorit bland många för dess milda smak och knapriga twist av rostat brunt ris. Låt oss ta en närmare titt på vad som gör genmaicha så speciell och varför det är värt att utforska.

Vad är Genmaicha?

Genmaicha, även känd som “brunt ris te” eller “popcorn te”, är en traditionell japansk teblandning som består av grönt te och rostat brunt ris. Ursprungligen var det ett te som konsumerades av fattiga människor i Japan för att sträcka på de dyra gröna tebladen med billigt ris. Med tiden blev det en populär dryck över hela landet och till och med internationellt.

Smakprofil och aromer

Det som gör genmaicha unikt är dess unika smakprofil som kombinerar den milda, fräscha smaken av grönt te med den rostade, nötiga smaken av brunt ris. Resultatet är en härlig balans mellan sötma och rostadhet, med en underton av knaprighet från det rostade riset. Den lätta rostningen ger också teet en varm, inbjudande doft som lockar dig att ta en klunk.

Hälsosamma fördelar

Precis som grönt te är genmaicha fullt av antioxidanter och andra näringsämnen som kan gynna hälsan. Antioxidanterna i grönt te har kopplats till en rad hälsofördelar, inklusive förbättrad hjärthälsa, ökad ämnesomsättning och förbättrad kognitiv funktion. Dessutom innehåller brunt ris en mängd olika näringsämnen, inklusive fibrer och mineraler, som kan stödja matsmältningen och förbättra näringsintaget.

Hur man brygger genmaicha

Att brygga genmaicha är enkelt och kan göras på samma sätt som du brygger vanligt grönt te. Här är några grundläggande steg för att få ut det bästa av din kopp genmaicha:

  1. Värm upp vattnet till cirka 60-70°C
  2. Lägg ca. 2g te per 1,5dl vatten i en tesil eller direkt i kannan.
  3. Häll det varma vattnet över teet och låt det bryggas i cirka 60-90 sekunder.
  4. Sila teet och servera det varmt för att njuta av dess unika smaker och aromer.

Avslutande tankar

Genmaicha är en spännande och mångsidig teblandning som erbjuder en unik smakupplevelse för teälskare överallt. Med sin milda smak och knapriga twist av rostat brunt ris är det ett te som är svårt att motstå. Så nästa gång du är ute efter något nytt att utforska, ge genmaicha en chans och låt dess charm förföra dina sinnen.

Ni kan testa vårt genmaicha här

Publicerad den Lämna en kommentar

Naturligt val eller ekologiskt

Ekologiskt är mer än hur vi odlar, hanterar och förädlar vår produkter.
Det börjar i tegården, hos bonden. Bönderna kan odla ekologiskt eller konventionellt.
För en tebonde, som odlar ekologiskt, kan de välja att bli certifierade. Det koster ca. 5000 dollars att bli certifierad enligt EU standard. Det gör att många bönder inte har råd med denne certifiering, även om de odlar ekologiskt – för de mindre gårdarna är det kanske av ideologiska, ekonomiska eller rent av andra orsaker de väljer att odla ekologiskt.

Inom EU kom nya reglar 1. januari 2022 – det betyder att fler av de naturliga aromer vi har i vår teer inte kan klassas som ekologiska. Det kan bero på framställningsmetod, innehåll eller att produkten inte är testat enligt rätt metod än.

Många av vår teer är redan ändrade, så de enligt EU lagstiftning är certifierade ekologiska. Men några få teer är vi inte helt i mål med.

Därför har vi introducerat en ny märkning här på vår hemsida, Naturligt val. Det är en beteckning utarbetad av våra stora grossister, och det är så klart i överensstämmelse med gällande regler.

I avsnittet härunder kan ni läsa om våra två märkningar på hemsidan.

Ekologiskt

I enlighet med 2022 års ekologiska standard har vi anpassat vår katalog till de strängaste kraven på ekologisk produktion och naturliga aromer. Vårt mål är att fortsätta erbjuda dig högkvalitativt te som behåller alla sina egenskaper.

Vi är därför mer engagerade än någonsin att erbjuda dig våra ekologiska och konventionella produkter bearbetade separat, vilket säkerställer deras kvalitet och kontroll. I samarbete med våra grossister och importörer garanterar vi högsta kvalitet, i linje med de strängaste ekologiska och naturliga kontrollerna.

Naturligt val

Märkningen “Naturligt val” indikerar en premiumblandning med ingredienser från hållbar odling och naturliga smakämnen.

Vissa blandningar, speciella smaker eller aromer kan innehålla essenser som är 95 % naturliga, eftersom vissa eteriska oljor och extrakt inte kan anses vara ekologiska från 2022 enligt den nya europeiska livsmedelsförordningens standard. Dessa naturliga aromer används för att förbättra och förstärka smaker för konsumenten, men de bibehåller kvaliteten och fräschören. Som alltid försöker vi förkovra oss varje dag för att erbjuda dig och granskar noggrant våra produkter och råvaror: vårt mål är att bevara värdet av våra blandningar och ge dig de bästa kombinationerna av naturliga aromer och smaker.